Natūrali, ekologiška ar organiška – ką rinktis?

Natūralios, ekologiškos ir organiškos kosmetikos priemonių pasirinkimas nuolatos auga – vartotojai vis labiau domisi kaip sumažinti kenksmingą poveikį sau ir gamtai, bei renkasi priemones, kuriose būtų kuo mažiau žalingų cheminių medžiagų. Tačiau esant tokiai didelei pasiūlai svarbu žinoti, kaip tinkamai atpažinti bei pasirinkti tokias priemones, kokių tikitės.

Taigi, natūrali, ekologiška ar organiška?

Šie terminai dabar dažnai naudojami nepaisant esminių jų skirtumų, tačiau verta įsidėmėti, jog natūralu – dar nereiškia ekologiška, o ir tarp ekologiškų bei organinių priemonių yra esminių skirtumų.

Natūrali kosmetika – tai tokios priemonės, kurių vienas, keli, ar net visi ingredientai, tokie kaip vaisiai, vitaminai ar mikroelementai, yra neperdirbti ir natūralūs. Tačiau nėra užtikrinama, ar jie auginami ekologiškai ir ar šiuose produktuose nėra sintetinių ar cheminių priedų. Natūraliose kosmetikos priemonėse neturėtų būti sveikatai kenksmingų medžiagų, tačiau šie reikalavimai yra tik pačių gamintojų sąžinės reikalas. 100% natūralios priemonės – retenybė, dažniausiai tai aliejai ir sviestai.

Ekologiška kosmetika – sertifikuota, jai keliami griežti reikalavimai. Priemonės turi būti pagamintos iš natūralių, ekologiniuose ūkiuose išaugintų augalinių žaliavų, turi būti užtikrinamas minimalus cheminių reakcijų kiekis, prekių pakuotės turi būti perdirbamos arba pagamintos iš antrinių žaliavų. Taip pat tiek žaliavos auginimo, tiek perdirbimo ir pakavimo procesai turi būti minimaliai teršiantys aplinką.

Organinė kosmetika – sertifikuota kosmetika, į kurios sudėtį įeina tik natūralios augalinės kilmės žaliavos, užaugintos be cheminių priedų, pvz. trąšų ar pesticidų. Aktyvieji ingredientai yra gaminami atliekant natūralias ir aplinkai nekenkiančias procedūras (šalto spaudimo metodus). Be to, pakuotės yra perdirbamos ir neteršiančios.

Ekologiškos ir organinės kosmetikos privalumai

Sumažintas poveikis aplinkai
Ekologiškos ir organinės kosmetikos gamintojams keliami standartai ne tik kosmetikos priemonių sudėčiai, bet ir jų auginimo ar išgavimo būdams. Pavyzdžiui, COSMEBIO grožio priemones sertifikuoja pagal Biologinio žemės ūkio instituto (Agriculture Biologique – AB) reikalavimus, DEMETER tarptautinis standartas pagrįstas biodinamikos principu – laikomasi lokalizacijos taisyklės, taip pat dirvos tręšimo specialiais natūraliais mišiniais, naudojant juos mažais kiekiais. Daugelis sertifikatų taip pat neišduodami, jei naudojamos „nedraugiškos“ aplinkai pakuotės – jos turi būti arba pagamintos iš antrinių žaliavų, arba iš perdirbamų medžiagų.  Taip pat įteisinti reikalavimai, stabdantys genetiškai modifikuotų produktų naudojimą (ECOCERT), gyvūninės kilmės ingredientus (išskyrus natūraliai gaminamus pačių gyvūnų – pieną, medų, ir pan.).

Vertingi ingredientai
Ekologiška ir organinė kosmetika, gavusi pripažintą sertifikatą, sudėtyje turi vertingų ingredientų, ne tik užaugintų natūraliomis sąlygomis, bet ir išsaugojusių savo ypatumus perdirbimo metu. Pavyzdžiui, jei priemonė sertifikuota kaip organiška, joje esantys natūralūs ingredientai turi būti išgauti mechaniniu, nepakeičiančiu cheminių savybių, būdu – tokiu kaip šaltas spaudimas. Tad priemonės vartotojus pasiekia arčiausiai gamtos esančioje būsenoje ir yra išsaugoję visas naudingas medžiagas (vitaminus, antioksidantus, riebiąsias rūgštis, ir pan.) nepakitusios formos. Ekologiškose ir organiškose priemonėse esantys ingredientai, užauginti nenaudojant pesticidų ir cheminių trąšų, neturi toksiškų medžiagų, kurių paprastai randama net ir natūraliai iš augalų išgautuose aliejuose.

LITTLE SIBERICA – ICEA sertifikuotos ekologiškos kosmetikos priemonės kūdikiams ir vaikams.

Mažiau cheminių medžiagų

Skirtingi ekologiškos ar organinės kosmetikos sertifikuotojai turi skirtingus reikalavimus, tačiau dauguma draudžia šiuos ingredientus: parabenus, silikoną, sintetinius kvapiklius ir dažus, nano daleles, phenoxyethanolį, PEG (Polythilene Glycol), SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Šios medžiagos dažniausiai pripažįstamos kaip potencialiai kenksmingos ar toksiškos ne tik vartotojams, bet ir sunkiai suyra, ir dėl to pažeidžia natūralią gamtos mikroflorą.