Žodynėlis



A | Ą | B | C | Č | D | E | Ę | Ė | F | G | H | I | Į | Y | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | U | Ų | Ū | V | Z | Ž

Sage - šalavijas - Nuo senų senovės šis augalas naudojamas kaip priemonė nuo daugybės negalavimų. Svarbiausios medžiagos yra šios: eterinis aliejus, katechininiai taninai, polifenolinės rūgštys ir mineralinės druskos. Šalavijo ekstraktas dezinfekuoja odą, neutralizuoja per didelį odos riebumą, porų atsiradimą, plaukų slinkimą ir pleiskanų atsiradimą. Vandeninis šalavijų ekstraktas yra naudojamas odos negalavimams - epiderminiams sužalojimams, niežams, egzemai, sumušimams, lengviems nudegimams, išsiplėtusioms venoms, mažiems įpjovimams gydyti. Šalavijo eterinis aliejus yra įvairių tipų tualetinių vandenų ir skystų veido valymo priemonių sudėtinė dalis.

Salicylic acid - salicilo rūgštis - Tai silpna rūgštis, tirpdanti negyvą viršutinį odos sluoksnį ir neleidžianti užsikimšti odos poroms. Kristalinė salsvai rūgštoko skonio medžiaga, sunkiai tirpstanti vandenyje, gerai eteryje ir alkoholyje, yra vartojama chemijos pramonėje kaip antifermentacinė, sauganti nuo puvimo priemonė. Salicilo rūgštis vartojama maisto pramonėje (konservavimui).

Saponins - saponinai - Glikozidinio pobūdžio neazotinės medžiagos, sudarytos iš cukrinės dalies - glikono, necukrinės dalies- sapogenino. Jie yra nuodingi ir nenuodingi. Nuodingi dirgina gleivinę, sukelia vėmimą. Saponinai plakami su vandeniu putoja. Saponinų yra įvairiuose augaluose, ypač jų daug gvazdikinių, raktažolinių, bervidinių, erškėtinių šeimų augaluose. Medicinoje naudojami atsikosėjimui palengvinti ir šlapimo išsiskyrimui skatinti, taip pat padidina ląstelių membranų pralaidumą, sumažina išorinį tempimą, sustiprina sunkiai įsisavinamų medžiagų absorbciją.

Sea Kelp - rusvieji jūros dumbliai - Plačiai naudojamas kosmetikoje. Rusvieji jūrų dumbliai yra gamtinis jodo šaltinis, juose taip pat yra kitų mineralų ir vitaminų. Lietuva priskiriama endeminiam jodo deficito regionui. Vandenyje, ore bei produktuose, išaugintuose mūsų šalyje jodo yra mažai.

Seboregulator PCA - odos riebalų reguliatorius (zinc pyroglutamate) - Tai - fiziologiškai aktyvus odos riebalų reguliatorius. Pasižymi baktericidinėmis savybėmis, mažina riebalų išsiskyrimą.

Selenium - selenas - Tai reikalingas mikroelementas organizmui, turintis stiprių antioksidacinių savybių ir padedantis kovoti su pirmalaikiu senėjimu. Jis apsaugo ląstelių membraną ir trukdo susidaryti laisviesiems radikalams. Taip pat turi didelį poveikį plaukų bei nagų būklei.

Sensyline - Linų sėklų ekstraktas, pasižymintis anti-uždegiminėmis savybėmis. Aktyviosios medžiagos polisacharidai ir peptidoglikanai sukuria unikalų aktyvų junginį. Ši žaliava veikia dvejopai. Pirma - sukuria odos paviršiaus plėvelę, apsaugodama gilesnius epidermio sluoksnius nuo žalingų dirgiklių. Antra - aktyviosios šios žaliavos medžiagos sumažina uždegiminius procesus ir jų atsiradimą.

Sesame Oil - Sezamų sėklų aliejus - Aliejuje gausu vitaminų ir mineralų: vitamino E, B grupės vitaminų, o taip pat kalcio, fosforo, lecitino ir proteinų. Tai - natūralus drėkiklis visiems odos tipams, ypač tinka sausai, pleiskanojančiai, sudirgusiai, vystančiai odai. Aliejus maitina ir lygina odą. Aliejuje esantis natūralus elementas sezamolis stabdo oksidacijos procesus, apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Būtent todėl šis aliejus naudojamas apsaugai nuo kenksmingų saulės spindulių. Sezamo sėklų aliejus tinka visų tipų plaukų priežiūrai. Ypač tinka dažytiems ir chemiškai sušukuotiems plaukams. Šis aliejus saugo plaukus nuo išsausėjimo, o taip pat nuo UV spindulių, chloruoto baseino ir sūraus jūros vandenio.

Shea butter - taukmedžio sviestas - Taukmedžių sviestas labai gerai ir gana greitai įsigeria į odą. Nerafinuotas taukmedžio sviestas turi konservuojančių ir bakterijas naikinančių savybių, todėl labai ilgai negenda.Taukmedžio sviestas yra ganėtinai riebus, tačiau jame nėra įprastinio aliejaus, todėl ant odos nepalieka nemalonaus riebalų pojūčio.Tik nerafinuotame svieste yra daug muilo nesunaikinamų medžiagų, todėl jis ilgai išsilaiko odos sluoksniuose, nes jį sunkiai nuplauna šarminiai muilai ir vanduo. Tai - puikus vitaminų A ir E šaltinis.Taukmedžio sviestas plačiai naudojamas medicinoje ir kosmetikos pramonėje. Jis tinka jautriai kūdikių odai, gelbsti nuo strijų, saugo odą nuo vėjo ir saulės, jaunina ją ir gydo. Labai tinka masažui, gerina kraujotaką. Taukmedžio aliejus gydo alerginį dermatitą, žaizdas ir sumušimus, lygina raukšles, jaunina ir drėkina odą. Jo dedama į kūno ir veido odos kremus, ypač skirtus vyresnio amžiaus moterims, apsauginius pienelius ir aliejus nuo saulės. Aliejaus reikia labai nedaug - jeigu nesergama odos ligomis, užtenka juo kūną patepti kartą per mėnesį. Perdozuoti taip pat neįmanoma, nes į odą susigeria tik tiek, kiek reikia.

Silk proteins - šilko preteinai - Tai baltymai, gaunami iš šilko kirminų kokonų. Dažniausiai naudojami preparatuose plaukams, kad suteiktų blizgesį, kartais ir baltoje kosmetikoje kaip minkštikliai. Išlaiko drėgmę odoje, reguliuoja riebalų pasisavinimą. Pasižymi geromis membranos atkūrimo savybėmis. Po veido prausimosi sukuria drėgmę išlaikantį apsauginį sluoksnį ant veido odos. Oda tampa švelni ir maloni liesti. Efektyvi apsauginė plėvelė padeda apsaugoti odą nuo išorinės aplinkos dirgiklių.

Sodium hyaluron - Tai hialuroninės rūgšties darinys, natūraliai pasitaikantis mukopolisacharidas. Veikia kaip vandenį išsauganti medžiaga. Tai - viena iš labiausiai drėkinančių medžiagų kosmetikoje.

Sodium salicylate - Šios medžiagos aktyvusis ingredientas yra salicilo rūgštis. Ši rūgštis žinoma kaip medžiaga, sluoksniais švelniai nulupanti epidermį. Ji priklauso taip vadinamoms beta-hydroxy rūgštims. Jų veikimas yra paremtas tarpląstelinės rišamosios medžiagos ,, tirpinimu‘‘ , palengvinant išorinių, labiausiai atskilusių epidermio ląstelių pašalinimą. Priešingai negu alfa-hydroxy rūgštys, salicilo rūgštis tirpsta riebaluose. Vadinasi, ji tirpsta epidermio lipiduose, taip pat kaip ir riebaliniai sluoksniai, atsirandantys odos riebalinėse liaukose. Salicilo rūgštis jungiasi su tam tikrais šio sluoksnio lipidų komponentais, ištirpdami juose ir sąlygodami raginių ląstelių paviršinių sluoksnių lupimąsi.

Solomon's seal root - baltašaknės šaknis - Šis ekstraktas liaudies medicinoje žinomas kaip sudirgintos odos minkštintojas. Pagreitina įvairių tipų audinių, taip pat ir kraujagyslių atsistatymą.

Soy lipids - sojų lipidai - Tai riebalinės medžiagos, esančios sojų aliejuje. Lipidai yra viena iš svarbiausių odos sudėtinių medžiagų. Kosmetikoje sojų lipidai atlieka svarbų vaidmenį, taip pat dalyvauja transepiderminio vandens sulaikyme.

Soy oil - sojų aliejus - Aliejus išgaunamas iš sojų pupelių. Aliejuje yra apie 50% linoleic rūgšties, vienos iš pagrindinių EFA (Essential Fatty Acids - nepakeičiamosios riebalų rūgštys) grupės rūgščių.

Sorbitol - sorbitolis - Sorbitolis yra maisto priedas (indeksas E420), naudojamas kaip saldiklis ir drėkiklis. Panašus į natūraliai gaunamą gliceriną. Randamas vaisiuose, jūros dumbliuose, jūros augaluose. Tai natūralus angliavandenis alkoholis, esantis daugelyje uogų ir vaisių, pvz. obuoliuose, džiovintose slyvose, vyšniose bei vynuogėse. Pramoniniu būdu išgaunamas iš gliukozės. Minkština odą.

Squalene - skvalenas - Natūralus organinis junginys, komerciškai gaunamas, išskiriant iš ryklių kepenų riebalų. Gana daug skvaleno turi ir augalai, pvz., burnočio sėklos, ryžių sėlenos, kviečių gemalai, alyvuogės. Tai - aktyvi, imuninę sistemą stiprinanti medžiaga. Skvalenas, aprūpindamas audinius deguonimi, stimuliuoja metabolizmą, aktyvuoja sveikų ląstelių augimą, didina organizmo atsparumą infekcijoms. Skvalenas skatina antikūnių gamybą, stiprina imuninę sistemą, gerina žaizdų gijimą, saugo nuo virusinių, bakterinių infekcijų.

Spirits of camphor - kamparo spiritas - Naudojamas riebios ir sausos seborėjos gydymui.

Sulfur - siera - Tai cheminis elementas, naudojamas medicinoje ir kosmetikoje, netgi rekomenduotas Paracelso (1493-1541). Kosmetikoje vartojama speciali sulfuro forma - biosulfuras. Tai tirpalas, kuriame sulfuras yra koloidinėje formoje.

Sunflower - saulėgrąža - Šis augalas turi apsauginį mechanizmą nuo saulės ir sauso klimato. Šios savybės buvo panaudotos prieš UVA ir UVB spinduliavimo žalingą poveikį ląstelėms. Sėklų ekstraktas efektyviai nukenksmina laisvuosius radikalus, apsaugodamas jaunas ląsteles.