A |
Ą |
B |
C |
Č |
D |
E |
Ę |
Ė |
F |
G |
H |
I |
Į |
Y |
J |
K |
L |
M |
N |
O |
P |
R |
S |
Š |
T |
U |
Ų |
Ū |
V |
Z |
Ž
Echinacea - ežiuolė - Ežiuolė (Echinacea angustifolia) - turtinga polisacharidais ir daugybe flavonoidų. Šiam augalui priskiriama daugybė gydomųjų savybių, iš jų svarbiausia - imunostimuliacija arba organizmo atsparumo atstatymas. Kosmetikos moksle tai reiškia odos regeneracijos pagreitinimą ir atsparumą išoriniams veiksniams. Taip pat ežiuolė pasižymi anti-uždegiminėmis, anti-bakterinėmis ir anti-virusinėmis savybėmis. Anti-uždegiminės šio augalo savybės yra prilyginamos kortizonui - steroidui, turinčiam stiprias anti-uždegimines savybes. Tačiau naudojant ežiuolę, nėra pašalinio poveikio, kokį turi kortizonas. Ežiuolė yra neįkainojamas ingredientas šiuolaikinių imunokosmetikos produktų gamyboje dėl natūralios apsaugos ir atstatančiųjų procesų sukūrimo.
EFA - Essential Fatty Acids - nepakeičiamosios riebalų rūgštys - Nepakeičiamosios riebalų rūgštys, žinomos kaip vitaminas F. Jos yra būtinos organizmo funkcionavimui. Turi būti gaunamos kartu ir su teisinga mityba. Šios rūgštys dalyvauja riebalų apykaitoje ir jų įsisavinime į odą. Padeda cholesteriną paversti į tirpias formas. Gerina kapiliarų elastingumą.
Eczema - egzema - Paūmėjęs ar chroninis alerginės kilmės odos susirgimas.
Elastin - elastinas - Tai baltymas, suteikiantis odai elastingumo, palaikantis ląstelių drėgmę. Oda tampa švelnesnė ir minkštesnė. Elastino skaidulos yra nepaprastai tamprios, sukuriančios kolageno skaidulų tinklą, tokiu būdu patempiant odą. Laikui bėgant, elastinas odoje nyksta, todėl reikalinga kosmetinių kremų pagalba.
Emollients - emolientai - Emolientai - medžiagos, minkštinančios odą ir apsaugančios ją nuo transepiderminio vandens netekimo. Tokiomis savybėmis pasižymi nesočiųjų riebalų rūgščių turintys taukmedžio, migdolų, alyvų, kokoso riešutų aliejai, lecitinas, išgaunamas iš sojos pupelių, vazelinas, parafinas, glicerinas, sintetinės medžiagos (pentileno glikolis, diglikolio lauratas) ir kt. Specialistų nuomone, nuolatinė emolientų terapija sumažina odos ligų, pvz., atopinio dermatito paūmėjimų skaičių ir kortikosteroidų tepalų poreikį.
Ergocalciferol - ergokalciferolis - Žinomas kaip vitaminas D.
Escin - eskinas - Junginys, priklausantis triterpeno saponinų grupei. Escinas randamas kaštainio vaisiuose. Turi pabrinkimus mažinantį efektą ir padeda sutvirtinti kraujagyslių sieneles. Šį junginį gali naudoti tie asmenys, kurie netoleruoja kitų kosmetinių medžiagų išsiplėtusiems kapiliarams gydyti.
Extract from marine clams - valgomųjų jūros moliuskų ekstraktas - Medžiaga, turtinga baltymais ir vitaminais (daugiausia B grupės). Kosmetikoje naudojama kaip ,,gydanti‘‘ priemonė prieš pirmalaikį odos senėjimą.
Essential oil - eteriniai aliejai - Lakios, skirtingos cheminės sudėties, aliejaus konsistencijos, specifinio kvapo medžiagos. Tai organinių junginių: terpenų, alkoholių, aldehidų, ketonų ir kitų, mišinys. Šiuo metu iš eterinių aliejų išskirta šimtai įvairių junginių. Pasaulyje žinoma apie keli tūkstančiai kvapiųjų augalų rūšių. Eteriniai aliejai netirpūs vandenyje, bet gerai tirpsta riebaluose ir organiniuose tirpikliuose. Jie iš augalinių žaliavų distiliuojami vandens garais, išspaudžiami arba ekstrahuojami atitinkamais tirpikliais. Farmakologinis eterinių aliejų veikimas priklauso nuo jų cheminės sudėties. Vieni turi dezinfekuojamųjų savybių, mažina uždegimus, ramina, lengvina atsikosėjimą, skatina šlapimo išsiskyrimą. Kiti dirgina odą, gleivinę ir vartojami inhaliacijoms arba išoriniam vartojimui (iš jų gaminami tepalai). Vartojami ir pavieniai iš eterinių aliejų išskirti komponentai, pavyzdžiui mentolis (iš pipirmėčių), eugenolis (iš laurų, gvazdikmedžių), timolis (iš čiobrelių), citralis (iš melisų, citrusinių vaisių) ir kt.
Evening Primrose Oil - raktažolės aliejus - Atstato odos drėgmės balansą, saugo nuo uždegimų bei odos sluoksniavimosi bei padeda rusvam atspalviui ilgiau išlikti.
Ethyl Alcohol - etilo alkoholis - Veikia kaip tirpiklis riebalų losjonuose bei aliejuose.
Eucalyptus Oil - eukalipto aliejus - Maloniai kvepia ir veikia gaivinančiai. Dermatologijoje ir kosmetologijoje vartojamas kaip antiseptinė, dezodoruojanti priemonė, taip pat rekomenduojama naudoti esant pigmentinėms odos dėmėms, inkštirams, pleiskanoms.



