Žodynėlis



A | Ą | B | C | Č | D | E | Ę | Ė | F | G | H | I | Į | Y | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | U | Ų | Ū | V | Z | Ž

Acacia senegal - senegalinė akacija - Augalas, turintis anti-uždegiminių savybių. Taip pat naudojamas kaip tirštiklis. Žr.gums.

Accutane - Tai prekybinis priešuždegiminių tablečių nuo spuogų pavadinimas. Veiklioji medžiaga yra isotretinoin, kuri gaunama iš vitamino A. Šie vaistai yra naudojami riebalų gamybos riebalinėse liaukose sustabdymui ir tiesiog šių liaukų sumažinimui iki vaiko amžiaus liaukų dydžio.

Acetone - acetonas - Stiprus tirpiklis, naudojamas nagų lako nuėmimui.

Acetyl glucosamine - Tai amino rūgšties cukrus ir pagrindinė mukopolisacharidų ir hialuroninės rūgšties sudedamoji dalis, kuri pasižymi vandens rišamąja savybe odai. Didelė šios medžiagos koncentracija yra efektyvi žaizdų gydymui. Tyrimais įrodyta, kad chitosanas (kuris sudarytas iš acetyl glucosamine ) fiziologinio proceso komplekse gali padėti žaizdų gijimui ( Šaltiniai: Cellular-Molecular-Life-Science, 1997 vasaris, 131-140 psl., Biomaterials, 2001 birželis, 1667-1673 psl.). Tačiau kiekis, naudotas šiuose tyrimuose, buvo žymiai didesnis, negu kiekis, naudojamas kosmetikoje.

Acetyl hexapeptide-3 - Sintetiniu būdu išgaunamas peptidas plačiai naudojamas odos priežiūros ir makiažo produktų gamyboje, ypatingai tų, kurie atpalaiduoja raumenis, tokių kaip ir Botokso injekcijos. Tai atpalaiduojanti raumenų susitraukimą medžiaga, taip sumažinamas mimikos raukšlių atsiradimas. Kompanija, prekiaujanti acetyl hexapeptide-3 (prekybinis pavadinimas Argireline), Centerchem (www.centerchem.com), randasi Ispanijoje. Pagal jų internetinį puslapį, ,, dėka Argirelino unikalaus mechanizmo veikimo, reguliariai jį naudojant, atpalaiduojama veido įtampa , dėl kurios susidaro paviršutiniškos veido raukšlės. Argirelinas sukurtas tam, kad sumažintų catecholaminų išsiskyrimą.“ Šis tvirtinimas apie Argirelino vietinį pritaikymą yra paremtas tik informacija iš Centerchemo.

Acetylated castor oil - acetilintas ricinos aliejus - Naudojamas kosmetikoje kaip minkštinanamasis ir tirštinamasis veiksnys. Žr. glyceryl ester.

Acetylated lanolin - acetilintas lanolinas - Minkštinanti medžiaga, gaunama iš lanolino. Žr. lanolin

Acetylated lanolin alcohol - acetilintas lanolino alkoholis - Lanolino alkoholio esteris yra naudojamas kaip minkštinamasis ir apsaugantis veiksnys. Esteriai - tai junginiai iš alkoholio ir rūgščių, pašalinus vandenį. Tai ingredientai, dažnai naudojami kosmetikoje.

Acetylated palm kernel glycerides - acetilinti palmių sėklų gliceridai - Minkštinančios ir tirštinančios medžiagos, naudojamos kosmetikoje. Žr. glyceryl ester.

Achillea millefolium - paprastoji kraujažolė - Žr. yarrow extract - paprastosios kraujažolės ekstraktas.

Acid - rūgštis - Jeigu pH yra žemiau 7, terpė yra rūgštinė; jeigu virš 7 – šarminė. Vandens pH yra 7. Odos pH paprastai yra 5.5.

Acne soap - muilas nuo spuogų - Dažniausiai tai antibakteriniai muilai, kurie dėl sudėtyje esančių dezinfekuojančių medžiagų sausina ir erzina odą. Atlikti tyrimai parodė (žr. Infection, 1995 kovas – balandis, 89-93psl.), kad ,, naudojant šį muilą tiriamose grupėse, riebalinių liaukų uždegimų skaičius buvo gana mažas... Suerzinimo simptomai ir ženklai buvo matomi 40.4% individų...“

Acorex - Tai sunkiai skaidomas aliejus, išgaunamas iš Brassica šeimos augalų. Dėl sudėtyje esančių natūralių sterolių naudojamas farmacijoje ir kosmetikoje. Ypač turtingas natūraliu vitaminu E, kurio minkštinantis ir priešuždegiminis poveikis yra lyginamas su steroidų (hydrocortisone) poveikiu, tačiau neturi šalutinio poveikio, būdingo steroidams.

Active ingredient - aktyvieji ingredientai - Aktyviųjų ingredientų sąrašas - tai dalis kosmetikos, vaistų ar farmacinių ingredientų etiketės, kurios turi laikytis specialių FDA – įpareigotų nuostatų. Aktyvūs ingredientai pirmiausia turi būti išvardinti ant ingredientų etiketės. Tikslus kiekvieno ingrediento kiekis ir funkcijos turi būti patvirtinti ir kontroliuojami FDA.

Adenosine triphosphate - adenozino trifosfatas - Tai universali biologinė ,,energijos valiuta"; svarbiausia forma, kuri kaupia ir perneša cheminę energiją visų rūšių ląstelėse, taip pat reikiamais kiekiais teikia ląstelei energiją.

Algae Laminaria saccharina - jūros dumblis ,,cukrinė laminarija‘‘ - Dumblių ekstraktai neleidžia odai riebaluotis ir tuo pačiu gydo riebią odą: kontroliuoja seborėjos procesą ir neleidžia susidaryti uždegiminiams procesams. Ekstraktai pagreitina gydymąsi ir palaiko sveiką epidermio sluoksnį.

Algokine-forte - Sąveikaujančių aktyvių ingredientų kompleksas: kinetinas (augalų augimo hormonas) ir raudonųjų dumblių ekstraktas. Vartojamas brandžios odos elastingumo pagerinimui.

Alkaloid - alkaloidai - Sudėtingi baziniai organiniai junginiai, sudaryti iš anglies, azoto, vandenilio, deguonies. Alkaloidai yra bespalvės, kietos, kristalinės arba amorfinės medžiagos, kartais skysčiai, dažniausiai nuodingi, gerai tirpstantys spirite, eteryje ir chloroforme, blogai vandenyje. Su rūgštimis jie sudaro druskas, gerai tirpstančias vandenyje. Augaluose alkaloidai yra druskų pavidalo. Alkaloidai kaupiasi vaisiuose, sėklose, lapuose, šaknyse, žievėje. Tas pats alkaloidas gali būti įvairiuose augaluose, o ir viename augale gali būti daug skirtingų alkaloidų, pasižyminčių skirtingu veikimu. Augalo vegetacijos metu jų kiekis kinta: daugiausia alkaloidų susikaupia augalų žydėjimo tarpsniu, o sėklose, šaknyse, žievėje- vegetacijos pabaigoje. Augalai, kuriuose kaupiasi alkaloidai- nuodingi, todėl ruošiant jų vaistinę žaliavą būtinas atsargumas. Svarbiausi žinomi alkaloidai- morfinas, kofeinas, kodeinas, atropinas, strichninas, rezerpinas, nikotinas, chininas ir kiti. Alkaloidų kaupimu pasižymi vėdryninių, aguoninių, ankštinių, bulvinių šeimų augalai.

Allantoin - alantoinas - Naudojamas medicinoje kaip kosmetinių preparatų ir pudrų ingredientas, gydant sunkiai gyjančias žaizdas. Tai yra visų audinių, kuriuose vyksta ląstelės augimas ir dalijimasis, sudedamoji dalis. Manoma, kad tai yra kažkas panašaus į ląstelės augimo stimuliatorių. Kosmetikoje naudojamas kaip minkštinamasis ir raminamasis ingredientas, gydantis sutrūkusią odą. Dėl savo raminančių ypatybių labai tinka kosmetikos priemonių, skirtų švelniai ir jautriai odai, gamyboje.

Almond oil - migdolų riešutų aliejus - Tai vienas iš seniausių kosmetikos aliejų. Pagrindinės medžiagos, gaunamos iš įprastų migdolinių riešutų, yra oleino ir linolo rūgščių gliceridai. Dėka savo specifinės sandaros jie sugeba suminkštinti epidermį ir sutvirtinti apsauginį odos lipidų sluoksnį. Lemiamas faktorius yra didelis linolo rūgšties kiekis, kuris ir atlieka didelį vaidmenį epiderminio raginio sluoksnio tarpląstelinės rišamosios medžiagos veikime. Dėka minkštinančio, tepamojo ir raminančio poveikio migdolų aliejus naudojamas jautriai, sausai ir dirgliai odai.

Aniba Rosaedora - rožių medis - Turi dezodoruojantį, raminamąjį, antibakterinį, pažeidimus gydantį poveikį.

Aquaprotect - Tai kompleksas, užtikrinantis pakankamą vandens kiekį normaliam ląstelių funkcionavimui. Veikia dviem lygiais: pirma – reguliuoja vandens naudojimą ląsteliniame lygyje; antra – apsaugo odą nuo vandens trūkumo ir užtikrina ilgai trunkantį drėkinimo efektą.

Arbutan - arbutinas - Tai - natūrali augalinė medžiaga hydroguinone - viena iš labiausiai balinančių medžiagų. Gryna šios medžiagos forma yra išgaunama iš meškauogės (Arctostaphylos uva-ursi), kuri jau ilgus metus yra naudojama liaudies kosmetikoje. Geresnis balinimo efektas pasiekiamas, naudojant ne ekstraktą, bet atskirą natūralią medžiagą.

Arnica Montana - kalninė arnika - Turi priešuždegiminių savybių, spartina žaizdų gijimą. Arnikos aliejus turi drėkinamąjį, žaizdas gydantį ir jauninantį poveikį.

Aromine - Turtinga ir įvairiapusė aromatinių aliejų kompozicija. Malšina uždegimus, stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą, reguliuoja vandens lipidus, minkština, gaivina, atpalaiduoja poodinius raumenis ir patempia odą. To pasekoje oda greitai atgauna savo gerąsias savybes.

ASC III - ( Kolageno III sintezės stiprintuvas) – kolageno biosintezės aktivatorius; komponentas, galintis stimuliuoti kolageną III. Jis daro poveikį ląstelių atminties stimuliavimui ir pašalina kliūtis sustabdytų skaidulų sintezės procesui. To pasekoje, panaudotos kolageninės skaidulos yra pakeičiamos naujomis kolageninėmis skaidulomis. Taip yra atstatomas visos odos sistemos struktūros palaikymas, žymiai pagerinantis odos įtempimą ir elastingumą. Be to, kolagenas atgauna savo pirminę vandens kaupimo funkciją, kurios pagalba yra sumažinamos ir sušvelninamos raukšlės.

ASC III Plus - Tai medžiagų kompleksas, gerinantis odos elastingumą. Sudėtyje yra kolageno II sintezės stiprintuvas.

Ascorbic acid - askorbino rūgštis - Taip pat žinoma kaip vitaminas C (žr. vitaminas C)

Avocado oil - avokado aliejus - Naudojamas kosmetikoje kaip odos atstatymo priemonė. Praturtintas vitaminais A, E, K ir PP, taip pat chlorofilu ir pagrindinėmis riebiosiomis rūgštimis. Aliejus rekomenduojamas sausai ir pakenktai odai, nes aprūpina ją drėgme ir riebumu. Turi aukštą biosuderinamumą su odos riebalinėmis medžiagomis. Aliejaus sudėtis yra artima odos lipidų ingredientams. Avokado aliejus - tai natūralus saulės spindulių filtras. Vitaminas E stabdo oksidacinių procesų plitimą, žalingą ląstelėms. Avokadų aliejaus riebiosios rūgštys pakeičia tas medžiagas, kurių bėgant laikui netenka oda. Įrodyta, kad avokado aliejus suaktyvina fibro skaidulų gamybą. Šis aliejus taip pat pasižymi puikiomis nuriebalinančiomis, emoliuojančiomis bei apsauginėmis savybėmis. Ypač gerai susigeria.

Azulen - azulenas - Vienas aktyviausių ramunėlių žiedų komponentas, pasižymintis antialerginėmis, priešuždegiminėmis, žaizdas gydančiomis, odą regeneruojančiomis savybėmis; naudojamas odos ir plaukų priežiūros preparatuose.